Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü

Bölüm Hakkında:

Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü esas itibariyle 1985 yılında DEÜ İzmir Meslek Yüksekokulu bünyesinde ve “YÖK-Dünya Bankası Projesi” kapsamında faaliyetine başlayan Makine Teknolojisi, Makine Resim ve Konstrüksiyon, ve Döküm Programları 2020 yılında yapılan bir düzenleme ile “Makine ve Metal Teknolojileri Bölüm Başkanlığı” adı altında kurulmuştur.

Bu  Programları  kısaca  özetlemek  gerekirse;  Makine Programının amacı  her  türlü makinenin kullanılması, endüstrinin gereksinim duyduğu  üretim  alanlarında  makine imalatının yapılması, makine parçalarının CAD-CAM programları kullanılarak işlenmesi, ölçme ve kalite kontrol, makinelerin bakım ve onarımının yapılması gibi konularda tekniker ve nitelikli insan gücünü yetiştirmektir.  Öğrencilerimize genel makine konstrüksiyonu ile ilgili konularda teorik ve uygulamalı bilgiler de verilerek ileri teknoloji tezgahları  kullanma ve kontrol etme yeteneği de kazandırılmaktadır.

Makine  Resim ve Konstrüksiyon Programının amacı,  endüstride  kullanılan  genel makine imalatı ve bu makinelerin bakım-onarımı için gerekli olan makine teknik resimlerini dijital ortamda hazırlayarak çizebilen, çeşitli imalat metotlarını ve makine tasarımını yapabilen tekniker ve nitelikli insan gücünü yetiştirmektir. Bu kapsamda, teknik resim ile bilgisayar destekli tasarım ve üretim başta olmak üzere mukavemet bilimi, malzeme teknolojisi ve imalat metotları konularında bilgili, makine projesi ve iş akışlarını planlayabilen, takım halinde çalışabilme ve sorumluluk üstlenme becerisine sahip teknik elemanları yetiştirmek için teorik ve uygulamalı eğitim verilmektedir.

Döküm Programının amacı ise, istenen ölçü ve niteliklerde üretim için prototip ve model ön tasarımı yapılarak verilen bir parçanın döküm yolu ile üretilmesi ve bu dökümün oluşturulması için hangi döküm metodunun kullanılması gerektiği gibi konularda hem teorik hem de uygulamalı olarak teknik eğitim verilerek öğrencilerimizin mesleki gelişimine katkıda bulunmaktır. Bu Program, temel olarak döküm metodu belirlendikten sonra öğrenciye hangi metal ve alaşımların kullanılması gerektiği, mikro yapının kontrolu gibi daha birçok teknik konuda eğitim veren bir program olup, istenen standartlara uygun bir makine parçasının üretimi için ergitme ve ocakları da kullanabilen, kum kalıplarını hazırlayarak döküme hazır hale getirebilen tekniker ve nitelikli insan gücünü yetiştirmektir.

Özetle prototip ve makine tasarımı Makine Resim ve Konstrüksiyon Programında ele alınmakta olup, eğer parça döküm yolu ile (metal ergitme) yapılacak ise Döküm Programında bu eğitim verilmektedir. Makine Programında ise  çizilmiş  teknik  resimlerden  hareket  ederek  makine parçalarının  imalat  aşamasında öğrencilerimize  gerek  talaşlı  imalat,  gerekse de  kaynak-diğer  birleştirme ve  işleme  teknikleri  konusunda eğitim   verilerek  öğrencilerimizin  mesleki  gelişimlerini  tamamlamaları  sağlanmış olmaktadır.

Bölüm Başkanı:
Adı Soyadı:  Prof.Dr. Nurcan BAYKUŞ SAVAŞANERİL