Makine Resim ve Konstrüksiyon Programı


Program Hakkında
D.E.Ü. İzmir Meslek Yüksekokulumuz 1985 YÖK-WORLD BANK iş birliği ile yüksekokulumuzda açılmış bulunan Makine Resim ve Konstrüksiyon Programı, zengin laboratuvarları ve öğretim elemanları ile hızlı gelişmeler göstererek çağı yakalayabilecek teknolojik değişiklikleri yakından takip edilebilecek bir kurumdur.Makine resim ve konstrüksiyon programı, iyi derecede teknik resim çizebilen; genel makine konstrüksiyonu ile ilgili konularda teorik ve pratik bilgilere sahip; bir makine konstrüksiyonunu hazırlayabilen, hazırlanmış konstrüksiyona göre bir makineyi yapabilecek bilgi ve beceriye sahip; işçi ile mühendis arasındaki boşluğu dolduracak, ulusal üretici gücü yükseltecek teknik elemanların yetiştirilmesi amacı ile eğitim yapar.

Program Hakkında
1989 da YÖK-Dünya Bankası Projesi kapsamında Döküm Programı adıyla kurulmuştur. 14 haftalık 4 yarıyıldan oluşan 2 yıllık bir programdır. Bu süreçte teorik dersler, laboratuar uygulamaları ve endüstriye dayalı öğretim verilmektedir. Program öğrencilerine Döküm ve dökümle ilişkili diğer disiplinlerin temel kavramlarının öğretilmesi ile birlikte endüstri ve laboratuar uygulamalarındaki el becerilerini geliştirmek için hazırlanmıştır. Programda Metalurji, makine ve malzeme mühendislerine endüstriyel uygulamaların işleyişinde yardımcı olan, döküm temel prensiplerini bilen ve güncel teknoloji cihazlarını kullanma ve kontrol etme yeteneğine sahip ara elemanlar yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Meslek liselerinin ilgili alanlarından mezun olan öğrenciler sınavsız geçiş ile veya Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavından (YGS) yeterli puanı almak koşulu ile programa kayıt yaptırabilmektedirler. Programa her yıl toplam 40 öğrenci kayıtlanmaktadır.Türk Meslekler Sözlüğüne Göre Döküm Teknikerinin Meslek Tanımı :

Döküm işletmelerinde; ergitilen metallerin hazırlanmış kalıplara dökülmesini ve istenen şeklin verilmesini, döküm sonucu elde edilen parçalar üzerinde oluşan fazla kısımları çeşitli yöntemlerle temizlettirip kullanılır hale gelmesi ile ilgili işlemleri yürüten kişidir.

Misyonumuz;
Evrensel değerlerle donatılmış, kendisini sürekli yenileyen, analiz ve sentez yapabilen, takım çalışmasına yatkın, uygulama becerisi yüksek, yenilikçi ve girişimci; etik değerlerini özümsemiş, sektörün gereksinim duyduğu nitelikli “Tekniker” yetiştirmektir.
Vizyonumuz;
Sektörün, güncel teknolojik alanlardaki, nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için; yenilikçi eğitim yöntemlerini araştıran, kullanan ve geliştiren, İş dünyası ile bütünleşerek bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlayan öncü bir bölüm olmaktır.

Başlıca Çalışma Alanları Ve İş İmkanları
Makine resim ve konstrüksiyon teknikerleri kamu ve özel sektör fabrikalarında teknik bürolarında, üretim atölyelerinde veya kalite kontrol ünitelerinde formen, atölye şefi, ustabaşı vb. pozisyonlarda görev alırlar. Teknik büroda çalışanlar, endüstri meslek lisesi mezunları ile makine mühendisleri arasındaki köprüyü oluştururlar.Makine resim ve konstrüksiyon teknikeri, çizim tekniklerini iyi bildiği için teknik ressamın, tasarım ve mühendislik konularında bilgi sahibi olduğu için de mühendisin dilinden anlayan bir ara elemandır.

Ayrıca Lisans programlarına kendi alanları ile ilgili Mühendislik Fakültelerine merkezi sınavla dikey geçiş yapma imkanları vardır. Öğrenciler mezuniyetlerinin de Askeri Astsubaylığa sınavla geçiş yapabilmektedirler.

Öğretim Planı
Öğretim planını indirmek için tıklayınız
Ders İçerikleri
Ders içeriklerini indirmek için tıklayınız.
DGS
Makine Resim ve Konstrüksiyon Programı mezunları mezuniyet sonrasında ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Mühendislik Lisans Programlarına geçiş yapabilmektedir. Makine Resim ve Konstrüksiyon Programı disiplinler arası bir program olması nedeniyle geniş bir alanda dikey geçiş yapma hakkına sahiptir.# Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
# Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
# İmalat Mühendisliği
# Makine Mühendisliği
# Makine Resmi ve Konstrüksiyonu Öğretmenliği
# Makine ve İmalat Mühendisliği
# Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
# Malzeme Mühendisliği
# Metal Öğretmenliği
# Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
# Otomotiv Mühendisliği
# Otomotiv Öğretmenliği
# Talaşlı Üretim Öğretmenliği
# Tarım Makineleri
# Tasarım ve Konstrüks
ÖĞRETİM ELEMANLARI 
Prof. Dr. Nurcan BAYKUŞ
SAVAŞANERİL
Öğr.Gör. Dudu MERTGENÇ YOLDAŞ Öğr.Gör. İbrahim AY

(Program Başkanı)

nurcan.savasaneril@deu.edu.tr dudu.yoldas@deu.edu.tr ibrahim.ay@deu.edu.tr
0 232 301 2551 0 232 301 2593 0 232 301 2593