Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı

Program Hakkında
Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Kampüsünde bulunan İzmir Meslek Yüksekokulu, Teknik Programlar Bölümü bünyesinde, 1983-84 akademik öğretim yılında, Taş ve Metal İşlemeciliği Programı adıyla açılmıştır. Bu tarih itibariyle, Türkiye deki resmi ya da özel üniversitelere bağlı meslek yüksekokulları bünyesinde kuyum-mücevherat sektörüne dayalı olarak açılan ilk öğreti programı olma özelliğine sahiptir. Taş ve Metal İşlemeciliği programı zaman içerisinde müfredatını, eğitmen kadrosunu, doküman eksikliğini ve teknik alt yapısını düzenleyerek modern, çağdaş ve küresel gelişmelere uygun bir yapıya ulaşmıştır. Bunun sonucu olarak geniş anlam taşıyan ve fazla açıklayıcı olmayan eski isminin yerine 2006 yılında daha açıklayıcı olan Gemoloji ve Mücevher Programı adını kullanmaya başlamıştır. 2010 yılında ise YÖK tarafından program ismi Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı olarak değiştirilmiştir.
Başlıca Çalışma Alanları Ve İş İmkanları
Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı müfredatı kuyum-mücevher sektörüne kalifiye eleman yetiştirmeye yöneliktir. Bu sektörü de, Türkiye tümüyle özel olduğu için, programa kaydolan öğrenciler ilk günden itibaren piyasa şartlarının hakim olduğu bir sektörde çalışacakları ve kendi branşlarında kamu sektöründe istihdam edilebilmelerin oldukça az sayıda olduğu konusunda bilinçlendirilmektedirler. Bu yüzden rekabetin yoğun olduğu bu sektörde, yeni mezun bir elemanın kendi başına özel atölye açıp bunu yürütebilmesi yada kurulu bir firmaya girip kendini kanıtlayabilmesi için her öğrenci üzerinde titizlikle durulmakta ve öğrenciler kuyum sektörünün geleneksel teknikleri yanında, modern teknolojik bilgilerle de donatılmaktadır. ÖZGÜNLÜK ve YENİLİKÇİLİK bu öğretinin temelini oluşturmaktadır. Buna göre, öğrencilerin mezuniyet sonrası çalışma alanları sektörel bazda şöyle sıralanabilir:

# Kuyum-Mücevher Sektörü:
Az bir sermaye ile Kuyumcular Odası?nın kabul ettiği usta sıfatıyla, yada Çalışma Bakanlığının kabul ettiği tekniker sıfatıyla özel kuyum yada süstaşı işleme atölyesi açabilme imkanına sahip olmalarının yansıra, bu sektörle ilişkili firmalarda bahsedilen unvanlarıyla; yönetim, imalat, tasarım, teknik yada sanat danışmanlığı, satış elemanı vb. alanlarda çalışabilirler.

# Maden Sektörü:
Kendi başlarına veya özel sektöre ait süstaşı madenciliği işletmelerinde üretici, teknik danışman yada pazarlamacı olarak görev alabilirler.

# Resmi Hizmet Sektörü:
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünde mücevher uzmanı olarak, Dış Ticaret Müsteşarlığında, Maden tetkik Arama Genel Müdürlüğü ve Maden İşleri Genel Müdürlüğünde süstaşları grubu uzmanı olarak, Müzelerde; arkeo-gemolog olarak, Turizm Bakanlığının Döner Sermaye İşletmelerinde, takı ve süstaşı ürünlerinin pazarlamasında satış elemanı olarak, istihdam edilebilirler.
Mezun öğrenciler Mühendislik ve Tasarım Fakültelerinin Mücevher Mühendisliği Bölümü ile Takı Teknoloji ve Tasarımı Yüksekokullarına dikey geçiş yapabilmektedirler. Ayrıca, Açık Öğretim Fakültelerinin başta İktisat ve İşletme bölümleri olmak üzere çok sayıdaki bölümlerine de dikey geçiş imkanı bulunmaktadır.

Öğretim Planı
Öğretim planını indirmek için tıklayınız
Ders İçerikleri
Ders içeriklerini indirmek için tıklayınız.
DGS
Programı mezunları mezuniyet sonrasında ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Mücevher içerikli lisans bölümlerine geçiş yapabilmektedir. Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı disiplinler arası bir program olması nedeniyle Güzel Sanatlar ve El sanatları gibi geniş bir alanda dikey geçiş yapma hakkına sahiptir.
Yararlı Linkler
ÖĞRETİM ELEMANLARI