İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı

Program Hakkında
İklimlendirme-Soğutma Teknolojisi Programı 1986-1987 akademik yılında YÖK-Dünya Bankası Projesi kapsamında başlatılmıştır. 14 haftalık 4 yarıyıldan oluşan 2 yıllık bir programdır. İklimlendirme-Soğutma Teknolojisi programının temel amacı, tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu İklimlendirme-Soğutma Teknolojisi ürünlerinin işlevsel kullanımı için gerekli olan yöntem ve teknikleri öğretmek ve bu kurumlarda çalışmak isteyen nitelikte bireyler yetiştirmektir.İklimlendirme-Soğutma Teknolojisi, dünyada ve Türkiye’de hızla gelişen ve birçok iş koluna uygulanabilen bir alan olduğu için, bu programla sadece bölgesel değil ulusal çapta ihtiyaç duyulan ara iş gücü yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Dersler Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim üyeleri ve Öğretim görevlileri tarafından yürütülmekte ve İklimlendirme-Soğutma Teknolojisi alanında piyasada aranır özellikte eğitim ve öğretim verilmektedir. Meslek liselerinin ilgili alanlarından mezun olan öğrenciler sınavsız geçiş ile ya da Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavından (YGS) yeterli puanı almak koşulu ile programa kayıt yaptırabilmektedirler. Programa her yıl toplam 90 öğrenci (45 örgün ve 45 ikinci öğretim) kayıtlanmaktadır.
Başlıca Çalışma Alanları Ve İş İmkanları
İklimlendirme Soğutma Teknolojisi programı mezunları gerek kamu sektöründe gerekse özel sektörde İklimlendirme Soğutma Teknikeri unvanı ile istihdam edilmektedir. Başlıca çalışma alanları şunlardır:# Kamuya ait tüm kurumlarda
# İnşaat sektöründe, bina içi tesisat, ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinde
# İnşaat sektöründe doğal gaz tesisatlarında, pis ve temiz su tesisatların da
# Soğutma ve havalandırma sistemleri otomasyon ve kumanda sistemlerinde ve işletilmelerinde
# Özel sektörde tüm işletmelerde ısıtma soğutma sistemlerinin işletilmesi, tamir bakım ve servis işlemlerinde
# Gemilerde, deniz ulaşım araçlarında
# Otomotiv sektöründe
# Fabrikaların ısıtma soğutma ve havalandırma sistemlerinde
# Sağlık sektöründe (hastanelerde), turizm sektöründe otel, motel ve diğer tesislerde
# Soğutma havalandırma ve iklimlendirme sistem ve cihaz imalatı yapılan tüm fabrika ve işletmelerde.
# Taahhüt firmalarında tasarım ve proje elemanı olarak
# Ayrıca araç üstü ve otobüs kliması, yat kliması ve soğutma sistemleri ile ilgili tüm konularda görev yapabilirler.
Öğretim Planı
Öğretim planını indirmek için tıklayınız
Ders İçerikleri
Ders içeriklerini indirmek için tıklayınız