Yapı Tesisat Teknolojisi Programı


Yapı Tesisat Teknolojisi Programı, 1993-1994 akademik yılında eğitim öğretime başlamıştır. 14 haftalık 4 yarıyıldan oluşan 2 yıllık bir programdır. Bu programda, binalarda atık su, temiz su, yangın tesisatı ve doğal gaz tesisatlarını kuran ve bu tesisatların arıza ve bakımını üstlenen, yenilenebilir enerji sistemlerinin temellerini bilen ve ileri teknoloji cihazlarını kullanma ve kontrol etme yeteneğine sahip öğrencilerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Dersler, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim elemanları tarafından yürütülmektedir. Meslek liselerinin ilgili alanlarından mezun olan öğrenciler sınavsız geçiş ile ya da Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavından (YGS) yeterli puanı almak koşulu ile programa kayıt yaptırabilmektedirler.
Başlıca Çalışma Alanları Ve İş İmkanları
Programdan mezun olan öğrenciler, 2 yıllık öğrenimleri boyunca aldıkları ( Sıhhi Tesisat, Isıtma Sistemleri, Doğal Gaz Tesisatı, Güneş Enerjisi, Termodinamik, Yenilenebilir Enerji Uygulamaları gibi) derslerde Tesisat Teknolojisinin uygulandığı farklı alanlarla ilgili bilgi ve becerilerle donatılırlar. Yapı Tesisat Teknolojisi önlisans programından mezun olan öğrenciler, Yapı Tesisat Teknikeri unvanı alırlar. Mezun öğrenciler inşaat sektöründe yapı tesisat grubunda proje ve taahhüt aşamalarında çalışabilmektedirler.

Doğal gazın ülkemizin pek çok bölümünde gerek konut, gerek sanayi alanında kullanımının yaygınlaşması ile tesisat teknikerlerine oldukça geniş bir iş sahası doğmuştur. Buna paralel olarak, merkezi ve yerel ısıtma sistemlerinin kurulum, bakım onarım alanlarında görev yapabilmektedirler. Ayrıca bölüm öğrencileri, ülkemizde gelişmekte olan yenilenebilir enerji sektörü içinde yetişmiş eleman konumundadır.

Mezun öğrenciler, Mühendislik Fakültelerinin Makine Mühendisliği ve Enerji Sistem Mühendisliği bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedirler. Ek olarak, Açık Öğretim Fakültelerinin İktisat ve İşletme bölümlerine de dikey geçiş imkânı bulunmaktadır.

Öğretim Planı
Öğretim planını indirmek için tıklayınız
Ders İçerikleri
Ders içeriklerini indirmek için tıklayınız.
 

ÖĞRETİM ELEMANLARI 
Doç. Dr.Yıldız KALINCI

(Program Başkanı)

Öğr.Gör. Dr. Özkan ÇEÇEN Öğr.Gör. Tevfik Hadi  ÖZ
yildiz.kalinci@deu.edu.tr ozkan.cecen@deu.edu.tr tevfik.oz@deu.edu.tr
0.232.3012618 0.232.3012622 0.232 .3012617