Elektrik Programı


Program Hakkında
Elektrik Programı Dokuz Eylül Üniversitesi nin kuruluşunun önce Dünya Bankası kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı na bağlı olarak eğitimine devam etmekteyken 1985 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde açılmıştır. 14 haftalık 4 yarıyıldan oluşan 2 yıllık bir programdır. Bu süreçte teorik dersler, laboratuar uygulamaları ve endüstriye dayalı öğretim verilmektedir.Program öğrencilere elektrikle çalışan bütün sistemlerin tanıtımı, çalıştırılması, arızalarının bulunması, elektrikli makine ve motorların çalışma sistemleri, elektriğin iletimi ve dağıtımı, kumanda ve otomasyon sistemlerinin öğretilmesi ile birlikte endüstri ve laboratuar uygulamalarındaki el becerilerini geliştirmeleri için hazırlanmıştır. Programda özel ve kamu sektöründe elektrikle ilgili tüm konularda beceri sahibi, bilgili ve arıza anında hemen müdahale edebilme, hem elektronik hem de elektriği iç içe kullanabilen, mesleki bilgisi yeterli, gerektiğinde kendi tamir atölyesini açabilme, elektrik tesisatı çekebilme yeteneğine sahip ara elemanlar yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Meslek liselerinin ilgili alanlarından mezun olan öğrenciler sınavsız geçiş ile veya Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavından (YGS) yeterli puanı almak koşulu ile programa kayıt yaptırabilmektedirler. Programa her yıl toplam 90 öğrenci (45 örgün ve 45 ikinci öğretim) kayıtlanmaktadır.

Başlıca Çalışma Alanları Ve İş İmkanları
Elektrik Programı mezunları gerek kamu sektöründe gerekse özel sektörde Elektik Teknikeri ünvanı ile istihdam edilmektedir. Başlıca çalışma alanları şunlardır;# Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş., Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Devlet Su İşleri, Makine Kimya Enstitüsü, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarla, başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere çeşitli bakanlıklarda
# İnşaat sektöründe, bina içi tesisat ve aydınlatma sistemlerinde
# İnşaat sektöründe bina dışı elektrik dağıtım ve iletim sistemlerinde
# Fabrika otomasyon sistemlerinde
# Transformatör bakım ve onarım işlerinde
# Gemilerde, deniz ulaşım araçlarında
# Otomotiv sektöründe
# Fabrikaların elektrikli cihaz bakım-onarım ve diğer tesisat işlerinde
# Elektrikli Tıbbi cihazların bakım, onarım ve işletilmelerinde
# Elektriğin kullanıldığı her türlü cihazın kullanım, işletim ve onarım işlerinde.
Öğretim Planı
Öğretim planını indirmek için tıklayınız
Ders İçerikleri
Ders içeriklerini indirmek için tıklayınız.
DGS
Elektrik Programı mezunları mezuniyet sonrasında ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Mühendislik Lisans Programlarına geçiş yapabilmektedir.2013 Dikey Geçiş Klavuzu Tablo 3 e Göre Elektrik Ön Lisans Mezuniyet Alanı Tercih Yapılabilecek Lisans Programları:

# Elektrik Mühendisliği
# Elektrik-Elektronik Mühendisliği
# Elektronik Mühendisliği
# Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
# Endüstri Mühendisliği
# Enerji Sistemleri Mühendisliği
# Fizik

ÖĞRETİM ELEMANLARI 
 

Öğr.Gör. Dr. Aykut KOCAOĞLU

 

Öğr.Gör. Ebru BAYRAK

 

Öğr.Gör. Tuğçe TOPRAK

(Program Başkanı)

aykut.kocaoglu@deu.edu.tr ebru.gokbulut@deu.edu.tr
 toprak.tugce@deu.edu.tr
0.232.301 26 41 0.232.301 26 18
0.232.301 26 07